top of page
info805691

ВИТАМИНИ У РУСКОЈ ЧАГИ - КОМПЛЕТНА ПАЛЕТА

Витамини у Чаги




Ако ово читате, то је зато што вас занима руска чага, мала гљива из далеког Сибира која је заузела заједницу здраве хране. Корисници чаге тврде да може учинити све, од борбе против болести, борбе против рака и сузбијања ХИВ-а до преокретања старења и помоћи здрављу црева. И док су многе предности чаге добро документоване, можда се питате како, тачно, чага може бити тако здрава и хранљива.


Одговор је зато што је чага пуна витамина и минерала, довољно да је означена као легитимна суперхрана. Уз руску чагу, можете бацити многе своје додатке исхрани јер вам више неће бити потребни. Читајте даље да бисте сазнали о богатом садржају витамина у чаги.


Витамини у руској чаги


Витамини су важна основна намирница у људској исхрани, обезбеђујући добробит за ваш мозак, кожу, зубе, кости и још много тога. Недостаци витамина ће штетити вашем општем здрављу и потенцијално могу бити фатални. Недостатак витамина Ц, на пример, доводи до скорбута, болести која доводи до труљења десни, оштећења црвених крвних зрнаца и смрти ако се не лечи. Због тога, морате осигурати да једете уравнотежену исхрану која укључује све витамине неопходне за преживљавање.


Витамини се разликују од других врста хранљивих материја по два фактора. Прво, они морају бити неопходни да би тело функционисало. Поред тога, мора их произвести само тело. Упркос томе што их тело производи, људима су потребни спољни додаци да би одржали пуно здравље; тело може да ствара витамине само у ограниченим количинама и/или под одређеним условима. Ако у вашој исхрани недостаје одређени витамин, морате или да промените исхрану или користите витаминске суплементе.


Чага је изузетно богата витаминима, пре свега витамином Б комплекса и витамином Д. Витамин Б комплекс се односи на комплетан асортиман витамина Б, којих има осам, за разлику од других витамина где постоји само једна врста (тј. постоји само један).Витамини Б играју широку улогу у помагању ћелијског метаболизма, што је процес којим ћелије апсорбују хранљиве материје које су им потребне да остану у животу. Добар ћелијски метаболизам одржава ваша ткива и органе здравим и јаким.


Осам витамина Б који се налазе у чаги су тиамин (витамин Б1), рибофлавин (витамин Б2), ниацин (витамин Б3), пантотенска киселина (витамин Б5), пиридоксин (витамин Б6), биотин (витамин Б7), фолат (витамин Б9) и кобаламини (витамин Б12). Заједно, они помажу метаболизму ћелија у различитим деловима тела, од коже до виталних органа. Недостатак било ког од ових витамина може довести до нежељених нуспојава, од дијареје и акни до деменције и смрти.


Витамин Б комплекс се обично добија једењем меса, посебно ћуретине, јетре и туњевине. Тешко их је наћи у биљним производима, што значи да би вегани и вегетаријанци требало да размотре чагу за своје потребе за витамином Б. Чага је боља од узимања суплемената због чињенице да тело није оптимизовано да узима витамине из суплемената, а то носи ризик од предозирања и излагања токсичним нуспојавама. Увек је боље добити хранљиве материје из хране и пића.


Још један важан витамин који се налази у чаги је витамин Д. Витамин Д јача кости и зубе, а недостатак витамина Д може довести до ломљења костију, губитка зуба и још горег. Недостатак витамина Д је такође повезан са раком. Док се витамин Д обично добија излагањем сунчевој светлости, пошто сунце узрокује да га кожа производи, савремени живот често захтева од људи да већи део дана проводе у затвореном простору, ограничавајући излагање сунцу. Људи који живе у областима са сталним облацима и/или кишом/снегом такође обично пате од ниског нивоа витамина Д.


Витамин Д се природно не налази у многим намирницама, али многи произвођачи често "обогаћују" храну витамином. На пример, млеко је уобичајен извор витамина Д. Чага је једна од ретких намирница на свету која садржи велике количине природног витамина Д и не захтева вештачко мешање или појачавање. Ово је чини одличном опцијом за оне који желе да смање потрошњу неорганске, прерађене хране.


Чага такође садржи значајне количине других витамина, укључујући витамин А и витамин Ц. То је чини добро заокруженим додатком вашој исхрани, садржи виталне хранљиве материје које су вашем телу потребне за функционисање. Мало ако икаква храна може да парира чистом садржају витамина у чаги, како по обиму витамина које садржи, тако и по самим количинама.

Закључак


Витамини су апсолутно неопходни за функционисање нашег тела. Недостаци витамина могу довести до хроничних здравствених проблема, болести или смрти. Међутим, из разлога здравља и добробити, требало би да тежите да уносите витамине кроз промене у исхрани уместо да користите суплементе. Суплементи, иако важан алат у одржавању вашег тела, представљају неефикасан начин конзумирања витамина, који се најбоље уносе храном и пићем.


Када су у питању витамини, ретка је храна која нуди вредност и дубину коју чага пружа. Конкретно, богатство чаге комплекса витамина Б и витамина Д чини је једним од најбољих начина за добијање оба. Ово је поврх другог хранљивог садржаја чаге, као што су познати антиоксиданси, као и други минерали и хранљиви састојци. Ако желите да будете најздравији што можете, чага је важно средство у вашем арсеналу.


https://alaskachaga.com/vitamins-in-chaga/

218 views0 comments

Comments


bottom of page