top of page
  • info805691

Шта су чага печурке и да ли су здраве?

















Written by Mary Jane Brown, PhD, RD (UK) on October 25, 2018

(поштовани читаоци, испод се налази превод чланка са горњег линка)



Чага печурке се вековима користе у Сибиру и другим деловима Азије као лек за јачање имунитета и побољшање општег здравља.


Иако ружног изгледа, чага печурка постаје све популарнија у западном свету због својих потенцијалних здравствених користи.


Штавише, шоља чаја направљена од чаге је препуна антиоксиданата.


Међутим, конзумација ове посебне печурке може довести до одређених ризика.


Овај чланак испитује употребу, предности и потенцијалне нежељене ефекте чага печурака.


Шта су чага печурке?


Чага печурка (Инонотус обликуус) је врста гљиве која расте углавном на кори бреза у хладним климатским условима, као што су Северна Европа, Сибир, Русија, Кореја, Северна Канада и Аљаска.


Чага је позната и под другим називима, као што су црна маса, клинкер полипора, полипора брезе, пепељасти конк и стерилна трулеж дебла (брезе).


Чага производи дрвенасту израслину, или чељуст, која личи на гомилу сагорелог угља - величине отприлике 10-15 инча (25-38 центиметара). Међутим, унутрашњост открива меко језгро наранџасте боје.


Вековима се чага користила као традиционални лек у Русији и другим северноевропским земљама, углавном за јачање имунитета и општег здравља.


Такође се користи за лечење дијабетеса, одређених карцинома и срчаних обољења.


Традиционално, чага се изрендала у фини прах и кувала као биљни чај.


Данас није доступан само као чај, већ и као додатак у праху или капсулама. Чај може да садржи чагу саму или у комбинацији са другим печуркама, као што је кордицепс.


Верује се да узимање чаге са топлом или хладном водом ослобађа њена лековита својства.


Имајте на уму да су поуздане информације о нутритивном садржају чаге изузетно ограничене.


Уз то, они имају мало калорија, веома су богати влакнима и пуни антиоксиданса (2 Поуздани извор, 3).


Резиме


Чага печурка је гљива која расте првенствено на брезама у хладним климатским условима. По изгледу сличном сагорелом ћумуру, вековима се бере као традиционална медицина.


Потенцијалне здравствене користи


Иако су истраживања у току, неке научне студије показују да екстракт чаге може пружити одређене здравствене предности.

Јача ваш имуни систем и бори се против упале


Упала је природни одговор вашег имунолошког система који може заштитити од болести. Међутим, дуготрајна упала је повезана са стањима као што су болести срца и реуматоидни артритис (4 Поуздани извор).


Студије на животињама и у епруветама сугеришу да екстракт чаге може позитивно утицати на имунитет смањењем дуготрајне упале и борбом против штетних бактерија и вируса.


Промовишући формирање корисних цитокина — специјализованих протеина који регулишу имуни систем — чага стимулише бела крвна зрнца, која су неопходна за борбу против штетних бактерија или вируса (5, 6).


Као резултат, ова гљива може помоћи у борби против инфекција - од мањих прехлада до озбиљних болести.


Поред тога, друге студије на животињама и у епруветама показују да чага може спречити производњу штетних цитокина, који изазивају упалу и повезани су са болешћу (5 Поуздани извор, 7).


На пример, у студији на мишевима, екстракт чаге је смањио упалу и оштећење црева инхибицијом инфламаторних цитокина (8 Поуздани извор).

Спречава и бори се против рака


Неколико студија на животињама и у епруветама показују да чага може спречити и успорити раст рака (9 Поуздани извор).


У студији на мишевима са раком, додаци чаге довели су до смањења величине тумора за 60% (10 Поуздани извор).


У студији у епрувети, екстракт чаге је спречио раст рака у људским ћелијама јетре. Слични резултати су примећени са ћелијама рака плућа, дојке, простате и дебелог црева (11, 12, 13, 14).


Сматра се да је ефекат чаге против рака делимично због високог садржаја антиоксиданата, који штите ћелије од оштећења слободним радикалима (15 Поуздани извор).


Конкретно, чага садржи антиоксиданс тритерпен. Студије у епруветама откривају да веома концентровани екстракт тритерпена може помоћи у убијању ћелија рака (15 Поуздани извор).


Имајте на уму да су студије на људима потребне да би се донели чврсти закључци о потенцијалу чаге против рака.

Смањује шећер у крви


Неколико студија на животињама повезује чагу са смањењем нивоа шећера у крви. Стога, може помоћи у управљању дијабетесом (16 Поуздани извор, 17 Поуздани извор).


Недавна студија на гојазним мишевима са дијабетесом приметила је да екстракт чаге смањује ниво шећера у крви и инсулинску резистенцију у поређењу са дијабетичким мишевима који нису примали додатак (18 Поуздани извор).


У другој студији на мишевима са дијабетесом, додаци чаге довели су до смањења нивоа шећера у крви за 31%.

60 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page