top of page
  • info805691

РУСКА ЧАГА И ДИЈАБЕТЕС

Дијабетес – многима позната болест. Нарочито на немачком говорном подручју, дијабетес је широко распрострањен, а у последњих неколико година број дијабетичара је значајно порастао. Ово има различите узроке. А препознавање ових узрока може помоћи у превенцији болести или побољшању њеног тока.


Када говоримо о дијабетесу, важно је напоменути да постоје два облика болести, дијабетес тип 1 и тип 2. Дијабетес типа 1 је аутоимуна болест у којој организам напада и уништава ћелије панкреаса. Панкреас је одговоран за производњу инсулина, који омогућава ћелијама да апсорбују глукозу (шећер) из крви и претварају је у енергију. Ако инсулин није доступан, глукоза остаје у крви и на тај начин се повећава ниво шећера у крви.


С друге стране, дијабетес типа 2 је узрокован инсулинском резистенцијом, што је метаболичко стање. Док панкреас производи нормалне количине инсулина, ћелије такође не реагују на инсулин све док на крају не постану отпорне. Дијабетес типа 2 некада се сматрао „болешћу старости“, али данас од те болести болује све више млађих људи. То је због све нездравијег начина живота. Недостатак вежбања, гојазност и лоша исхрана повећавају ризик од развоја дијабетеса типа 2. Иако је ово лоша вест, то такође значи да промена начина живота може помоћи да се преокрене инсулинска резистенција или побољша ток болести. Дијабетес типа 1 се не може излечити и они који пате од болести морају директно да убризгавају инсулин. Међутим, уз добру исхрану, вежбање и друге лекове, они који пате од дијабетеса типа 2 могу успешно да управљају болешћу и избегну ињекције инсулина.


Висок ниво шећера у крви може изазвати озбиљна оштећења тела, укључујући оштећење нерава и крвних судова, што заузврат доводи до проблема као што су синдром дијабетичког стопала, ампутације или проблеми са видом. Дијабетичари такође често пате од проблема са бубрезима који могу захтевати дијализу. Ово је само неколико примера шта се може догодити. Али, као што видите, последице болести су тешке и треба их схватити озбиљно.


Пошто постоји нада за побољшање код дијабетеса типа 2 и да се број људи који развијају болест наставља да расте, требало би да истражимо ову тему још мало. Дакле, шта можете учинити ако вам је већ дијагностикован дијабетес или сте генетски предиспонирани за развој болести?


У сваком случају, требало би да потпуно преокренете свој живот. То значи више вежбања, здраву исхрану, адекватну потрошњу воде и губитак тежине. Овим променама многи су успешни у побољшању тока болести или у смањењу броја лекова које треба да узимају. Овде вам показујемо још једну опцију која је већ помогла многима: чага печурка.


Руска чага је печурка која расте на стаблима брезе, посебно у регионима са хладнијом климом. У сушеном облику може се направити чај или тинктура која има најјаче дејство. Печурка има три својства која могу позитивно утицати на наше тело: чага је антиинфламаторна, јача имунитет и стимулише метаболизам. Ова три својства су управо оно што је неопходно за борбу против дијабетеса. Ево разлога зашто би требало да пијете чага чај или тинктуру:


Руска чага стимулише метаболизам и тако помаже панкреасу да производи више инсулина. Истовремено, чини ћелије поново пријемчивим за хормон. Тело сада може да почне да поново успоставља равнотежу и да снижава ниво шећера у крви. Чага тако директно циља на узрок дијабетеса типа 2: инсулинску резистенцију.


Противупална својства и својства руске чаге која јачају имунитет штите органе и ћелије тако да не трпе даље оштећење. И то се не односи само на панкреас, већ на све органе. Антиоксидативна својства тако позитивно утичу на тело.


Друга стања као што је повишен ниво холестерола често су повезана са дијабетесом. ЛДЛ холестерол, заузврат, може довести до даљег оштећења крвних судова и срчаних проблема. Чага печурка помаже у снижавању нивоа холестерола и триглицерида у крви и прекида овај зачарани круг.


Руска чага има одлучујућу предност у употреби за лечење. Помаже у балансирању нивоа шећера у крви, али не доводи до хипогликемије (нивоа шећера у крви који је пренизак), што може бити опасно за пацијента. Терапија тако може започети без негативних нежељених ефеката.


Треба пити две шоље чаја дневно или 50 капи тинктуре руске чаге (ракија са додатком руске чаге је друго име за тинктуру). Важно је да се прва шоља чаја или капи тинктуре попију након устајања на празан стомак, отприлике 30 минута пре следећег оброка.


С обзиром на ефикасност чаге печурке, да ли она и даље не помаже код дијабетеса типа 1?


Пошто је дијабетес типа 1 аутоимуна болест и не може се излечити, чага печурка нема исте лековите ефекте. Али има исте позитивне ефекте на здравље. Заштита других органа и ћелија и побољшање нивоа липида у крви може помоћи у смањењу прогресије болести. Чага печурка такође може помоћи у балансирању нивоа глукозе у крви и спречавању додатне инсулинске резистенције. Дијабетес типа 1 се не може излечити, али је могуће да ће бити потребно мање инсулина.


Дијабетес је болест која може имати тешке последице, али се може добро лечити ако се придржавате смерница. Чак и ако пијете чага чај и тинктуру руске чаге, важно је да усвојите здрав начин живота и исхрану.


Руска чага је већ помогла многим дијабетичарима и донела права чуда. Многи људи су могли да живе сасвим нормалним животом уз помоћ овог чуда природе.


Пренесено и преведено са сајта Аљаска Чага


154 views0 comments
bottom of page