top of page
  • info805691

Oсим подизања имунитета, Чага помаже код упале, шећера у крви, притиска, артритиса

Алтернативни практичари верују да чага нуди бројне здравствене предности. Међу њима, верује се да се чага бори против упале, снижава шећер у крви, снижава крвни притисак, ублажава артритис, па чак и спречава.



КОРИСТИ ЗА ЗДРАВЉЕ


Алтернативни практичари верују да чага нуди бројне здравствене предности. Међу њима, верује се да се чага бори против упале, снижава шећер у крви, снижава крвни притисак, олакшава артритис, па чак и спречава или успорава напредовање рака. Чага, тачно екстракт чаге, богат је влакнима и есенцијалним хранљивим материјама, укључујући витамин Д, гвожђе, магнезијум, калијум, манган и калцијум. Висок садржај меланина у Чаги је навео неке да верују да може да подржи меланин који се природно налази у кожи, штитећи је на тај начин од оштећења од сунца, рака коже, бора или старења.


Меланин је такође снажан антиоксиданс и има један од највећих капацитета уклањања радикала кисеоника (ОРАЦ) од било које хране. (ОРАЦ је метод који су развили научници са Националног института за здравље за мерење антиоксидативног капацитета различитих намирница.) Упркос овим својствима, мало је доказа да чага може да лечи било коју болест. Уз то, бројне прелиминарне студије су наговестиле могуће користи.


ДА ЛИ ГЉИВЕ МОГУ ДА СНИЗЕ ХОЛЕСТЕРОЛ?

БОЛЕСТИ ЈЕТРЕ


Чага може помоћи у спречавању или успоравању напредовања неких проблема са јетром, сугерише студија из 2015. у Међународном часопису медицинских гљива. Корејски истраживачки тим је известио да је водени екстракт чаге био у стању да заштити биопсије ткива јетре од оксидативних ефеката хемикалије (тербутил хидропероксида) за које се зна да изазивају оштећење јетре. Студија је требало да понови оно што се дешава код људи са токсичношћу јетре изазваном лековима или алкохолном болешћу јетре. Такође може помоћи у ублажавању упале и оксидативног стреса који подстичу хроничне болести јетре као што су вирусни хепатитис или неалкохолна масна болест јетре. Остаје да се утврди да ли ће орална примена чаге имати исти ефекат код људи.


ДИЈАБЕТЕС


Чага може помоћи у контроли или превенцији дијабетеса, према студији из 2014. у Комплементарној и алтернативној медицини заснованој на доказима. Хипотеза се заснива на благотворном дејству биљних полисахарида на ниво шећера у крви. Они који се налазе у одређеним печуркама, као што је чага, сматрају се посебно јаким. Према истраживању, пацови са хемијски изазваним дијабетесом постигли су скоро нормалан ниво шећера у крви након што су шест недеља храњени оралним раствором полисахарида добијених из чаге. Истраживачи верују да је решење смањило упалу у оштећеним ћелијама панкреаса, омогућавајући органу који производи инсулин да функционише нормалније.


11 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page